Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η ποδηλατική ομάδα Tandem bike βοηθά άτομα με αναπηρία να χαρούν το ποδήλατο

Ο 42χρονος Άγγελος Ασλάνογλου, ο οποίος έχει πρόβλημα όρασης πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε σε ένα διπλό ποδήλατο περιγράφοντας τη δεύτερη φορά στη ζωή του που έκανε πετάλι για αρκετά χιλιόμετρα. Ο Άγγελος συμμετείχε στον ποδηλατικό γύρο Καλλιθέας με οδηγό την εθελόντρια Φλωρίνα Αουρα Ντραγκίτσι που έκανε πετάλι. Δήλωσε ότι η εμπειρία ήταν συναρπαστική και ένιωθε σαν να πετάει.

Τη δυνατότητα στον Άγγελο να κάνει ποδήλατο - όχι ως απλός συνεπιβάτης αλλά συμμετέχοντας ενεργά στην κίνηση των δύο τροχών - την έδωσε η ποδηλατική ομάδα Tandem bike η οποία αποτελεί τμήμα του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία Παναγία Ευαγγελίστρια.

Το πρωτοποριακό γκρουπ ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Σεπτέμβριο στέλνοντας μήνυμα πως όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο, ανεξαρτήτως της σωματικής ή νοητικής αναπηρίας τους. Αρκεί να έχουν τη στήριξη των συνανθρώπων τους. Από τότε, μέλη και εθελοντές βοηθούν άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους πετάλι να βιώσουν την ποδηλατική εμπειρία.

Οι άνθρωποι της ποδηλατικής ομάδας εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ποδήλατα tandem. Στο μπροστινό μέρος ποδηλατεί ένας άνθρωπος από τον σύλλογο ή ένας εθελοντής χωρίς αναπηρία. Στο πίσω ένας άνθρωπος με αναπηρία. Χειρίζεται και εκείνος δικό του τιμόνι και κάνει επίσης πετάλι. «Ολοι μαζί για μια ζωή ποδήλατο» όπως είναι το μότο της ομάδας.

Όσο για τον χειρισμό του διπλού ποδηλάτου, ο γυμναστής διευκρινίζει ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. «Αν κάποιος έχει κάνει ποδήλατο τού βγαίνει εντελώς φυσικά ο χειρισμός του διπλού». Η ομάδα δίνει το «παρών» σε ποδηλατοβόλτες και ποδηλατικές εκδηλώσεις και προς το παρόν διαθέτει 3 διπλά ποδήλατα.


Ποδηλατοβόλτα στήριξης. Το Σάββατο διοργανώνεται ποδηλατοβόλτα από την Πλατεία Συντάγματος στις 6 μ.μ. με προορισμό την έδρα της ομάδας, στην οδό Ταινάρου 10 στη Δάφνη, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να φέρουν στο Σύνταγμα λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία (σε καλή κατάσταση), περιοδικά, χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση.

Πληροφορίες: Όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά τον σύλλογο μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στο τηλ. 210-8222.949 ή να μπουν στο προφίλ της ομάδας στο facebook «Tandem bike».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου