Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Έλληνες και Ευρωπαίοι... ανακαλύπτουν τα ποδήλατα!

Ξαφνικό... “έρωτα” με τα ποδήλατα φαίνεται πως έχουν πάθει οι Ευρωπαίοι, και ανάμεσα στους λαούς που σταδιακά αντικαθιστούν τα αυτοκίνητα στις καθημερινές μετακινήσεις τους με τα ποδήλατα είναι και οι Έλληνες.

Συγκρίνοντας κανείς τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις πωλήσεις ποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2012, παρατηρεί πως, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τα ποδήλατα κυριαρχούν, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με διαφορά.


Είναι χαρακτηριστικός ο πίνακας του NPR, που είχε την ιδέα να κάνει τη σύγκριση αυτή, βάσει των επίσημων στοιχείων για όλες τις χώρες, ο οποίος δείχνει τις χώρες με τη μεγαλύτερη διαφορά στις πωλήσεις ποδηλάτων και αυτοκινήτων: Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε αυτή τη λίστα, με 320.000 πωλήσεις ποδηλάτων και μόνο 58.000 πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ μόνο η Λιθουανία είναι πιο ψηλά, με 115.000 πωλήσεις ποδηλάτων, έναντι μόλις 12.000 πωλήσεων αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η τάση αυτή επεκτείνεται ακόμα και σε χώρες που έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με το αυτοκίνητο, όπως η Ισπανία, όπου το 2012 οι πωλήσεις ποδηλάτων ήταν κατά 80.000 περισσότερες σε σχέση με τα αυτοκίνητα, ενώ και σε χώρες με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τα ποδήλατα κυριαρχούν με διαφορά σχεδόν ενός εκατομμυρίου !


Εδώ που τα λέμε, αυτά τα νούμερα μάλλον δεν είναι παράδοξα. Σε μία Ευρώπη που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, τα ποδήλατα είναι φθηνότερα και δε χρειάζονται βενζίνη ή ακριβό service, ούτε πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και άλλους φόρους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη κινούνται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών...

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου