Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Κλήση» στους απρόσεκτους

Μια εξαιρετική ιδέα από τους Ποδηλάτες Κομοτηνής - onbikes komotini


Μια ενεργή και δημιουργική ομάδα, με πολλές πρωτοβουλίες για την πόλη, όπως αυτή της «Έκθεσης Βεβαίωσης Παράβασης Αυτοκινήτου». Μιλήσαμε μαζί τους για μια από τις πιο όμορφες - και ουσιαστικές - δράσεις που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.
Καθημερινά οι περισσότεροι από μας βλέπουμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, ράμπες ΑΜΕΑ και θέλουμε να τα... σπάσουμε. Συνήθως δεν κάνουμε τίποτα, απλώς βρίζουμε - μεγαλόφωνα ή μέσα μας.


Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται όταν κάποιοι πιο... ψύχραιμοι αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ενέργειες, που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πιο... αδιάφορους συμπολίτες μας, εκείνους που θεωρούν ότι όλοι οι δρόμοι τους ανήκουν!

Δίνοντας μια «έκθεση βεβαίωσης παράβασης» προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Κομοτηνής και να τους δείξουν, με τον πιο ευγενικό τρόπο, πως αυτό που κάνουν είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παράβαση του ΚΟΚ.


Τους αξίζουν συγχαρητήρια! Δείτε τι μας είπαν:

Μιλήστε μας για τους ποδηλάτες Κομοτηνής. Ποιοι αποτελούν την ομάδα;
«Μέλη» μας είναι όλοι όσοι αγαπάνε την ποδηλασία κυρίως αστική, αλλά και μη. Δεν είμαστε σύλλογος αλλά μια παρέα ανθρώπων που έχουν το ποδήλατο είτε ως μέσο μεταφοράς είτε ως μέσο άθλησης.

Πώς αποφασίζετε για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις;
Οι αποφάσεις βγαίνουν συλλογικά μέσα από διάλογο. Υπάρχει ένας «στενός» πυρήνας αλλά είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες σε όλους!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της «πρόσκλησης»;
Η ιδέα για την δράση με τις εικονικές κλήσεις ήταν να κάνουμε μία ενημέρωση των πολιτών (αυτοκινητιστών, ποδηλατών και πεζών) για την ορθή χρήση του ποδηλατικού δακτυλίου και την παράνομη στάθμευση. Όλοι μαζί πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε η Κομοτηνή να γίνει μια πόλη φιλική και προσβάσιμη για όλους!

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;
Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν πολλή μεγάλη και αυτό που εισπράξαμε ήταν ότι πάρα πολλοί έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί με τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος και η αστυνομική διεύθυνση της Κομοτηνής σας υποστηρίζουν;
Ο δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί bike friendly! Στήριξε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, το έργο του ποδηλατικού δακτυλίου και όχι μόνο έμεινε σ αυτό αλλά έχει προχωρήσει σε ενέργειες ώστε αυτό να διευρυνθεί. Δυστυχώς με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας υπάρχει το πρόβλημα της αστυνόμευσης καθώς κι η αστυνομική Δ/νση Ροδόπης λόγω έλλειψης προσωπικού πολλές φορές αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Έχετε προγραμματίσει επόμενες δράσεις;
Είμαστε μια ομάδα «ανήσυχη», διαρκώς προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα! Κι η αγάπη του κόσμου μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με όρεξη και πρωτότυπες ιδέες την προώθηση του ποδηλάτου στην πόλη μας.

Πηγή: 
http://www.mbike.gr/article.asp?catid=7482&subid=2&pubid=13495

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου