Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τα ποδήλατα από μπαμπού που καταπολεμούν την φτώχεια και την κλιματική αλλαγή


Το «Ghana Bamboo Bicycle Initiative» είναι μια πρωτοβουλία στην μικρή αυτή χώρα της Αφρικής που φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της, προσφέροντας εργασία σε άνεργους νέους, μειώνοντας τα επίπεδα φτώχειας στην περιοχή και προωθώντας την «πράσινη» κοινωνική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.


Ακόμη κι αν δεν ήταν υπεύθυνο για όλα αυτά τα καλά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, θα εξακολουθούσε να είναι ο λόγος για την κατασκευή πανέμορφων και πραγματικά ξεχωριστών ποδηλάτων, αφού η φύση του υλικού κατασκευής, το μπαμπού, εγγυάται την μοναδικότητα που έχει και ο κάθε κορμός του ενδημικού στην Γκάνα φυτού.


Μέχρι στιγμής 35 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας θα δημιουργηθούν ακόμη δυο νέα εργοστάσια εντός του έτους. Κάποιοι από τους εργαζόμενους είναι άτομα με αναπηρίες.


Η ιδρύτρια της πρωτοβουλίας, η νεαρή επιχειρηματίας από την Γκάνα και μέλος του «Young Leaders-World Economic Forum», Μπερνίς Ντάπα, είχε αυτήν την ιδέα πριν κάποια χρόνια και σύντομα την εξέλιξε. «Όταν τελείωσα τις σπουδές, αναζητούσα τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα, ειδικά χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά που παράγει ο τόπος μου».


Το πλαίσιο του ποδηλάτου είναι 100% ανακυκλώσιμο, ενώ για κάθε ένα δέντρο μπαμπού που η ομάδα κόβει για να χρησιμοποιήσει στην κατασκευή των ποδηλάτων της, φυτεύει δέκα νέες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο ένα ήδη «πράσινο» μέσο μεταφοράς όπως είναι το ποδήλατο γίνεται ακόμη πιο οικολογικό.


Η πρωτοβουλία όχι μόνο προσφέρει εισόδημα στους εργαζόμενους, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, αλλά διαθέτει και δωρεάν ποδήλατα στην κοινότητα, ειδικά στα παιδιά που όπως λέει η Ντάπα «περπατούν χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο».


Τα ποδήλατα από μπαμπού δεν είναι μια καινούργια ιδέα, αφού για πρώτη φορά απέκτησαν πατέντα ευρεσιτεχνίας το 1894 στην Αγγλία. Παρ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να αποκτούν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές χάρη στο μικρο τους βάρος, το φιλικό προς το περιβάλλον «αποτύπωμα» τους και την ικανότητα τους για επιτυχή απορρόφηση των κραδασμών. Αυτή τη στιγμή τα ποδήλατα της έχουν κατακτήσει όλον τον κόσμο, με πωλήσεις στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και σε όλην την Ευρώπη.


Το «Ghana Bamboo Bicycle Initiative» χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Μόλις το 2013 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του οργανισμού ποδηλατώντας πάνω σε ένα ποδήλατο φτιαγμένο από μπαμπού, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας φτώχειας.

Πηγή:
http://www.iefimerida.gr/news/246706/ta-podilata-apo-mpampoy-poy-katapolemoyn-tin-ftoheia-kai-tin-klimatiki-allagi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου