Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

10 λόγοι για να ξεκινήσετε στη Θεσσαλονίκη τη μετακίνηση με ποδήλατο!


Και ποιος Θεσσαλονικιός δεν έχει αγανακτήσει οδηγώντας στο κέντρο της πόλης; Πόσοι από εσάς έχετε ξοδέψει αρκετή ώρα για να βρείτε μια θέση παρκινγκ; Πόσοι από όλους μας δεν είμαστε απογοητευμένοι με την ασυδοσία του ΙΧ και την επιμονή πολλών να το χρησιμοποιούν με επιμονή προκαλώντας ασφυξία στο ιστορικό κέντρο εις βάρος όλων μας;

Η Ελλάδα μπορεί να απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί η Δανία του Νότου, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει μια ευκαιρία να γίνει μια πόλη σαν την Κοπεγχάγη με τον χαρακτηρισμό της ως Ποδηλατούπολη. Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που λειτουργεί στην πόλη και ακούει στ’ όνομα «Thessbike»• ταυτή τη στιγμή αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα διάθεσης κοινόχρηστων και ενοικιαζόμενων ποδηλάτων στην Ελλάδα. Οι 8 σταθμοί και τα 200 ποδήλατα που διαθέτει η εταιρεία τελούν υπό τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και διατίθενται στο κοινό ως υπηρεσία με την επωνυμία I-BIKE.

Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης και η καθιέρωση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης. Αν χρειάζεστε λόγους για να αγαπήσετε αυτον τον τρόπο μετακίνησης στην πόλη εμείς σας δίνουμε δέκα.


1) Αποτελεί σύγχρονο τρόπο μετακίνησης

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης η ενοικίαση ποδηλάτου και δη η παραλαβή και η παράδοσή του σε διαφορετικά σημεία της πόλης, αποτελεί μια συνήθη πρακτική και προτιμάται από πολλές χιλιάδες πολίτες που «αρπάζουν» ένα ποδήλατο από το σταθμό που βρίσκεται δίπλα τους και φτάνουν στην υποχρέωσή τους άμεσα, γρήγορα και οικονομικά. Με το I – bike προχωράτε ένα βήμα μπροστά, καθώς απλά μ’ ένα σκανάρισμα της ειδικής κάρτας σας, ξεκλειδώνετε το ποδήλατο που θέλετε και φύγατε.

2) Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας

Η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς και η επιλογή του αντί του αυτοκινήτου, βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας, καθώς συνεισφέρετε στην ελάττωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στην ελάττωση των ρίπων, βοηθάτε τον εαυτό σας, καθώς γυμνάζεστε, δεν αγχώνεστε για το παρκινγκ, αισθάνεστε την ελευθερία που αισθάνεται κανείς όταν ποδηλατεί, ενώ ενισχύετε και την ιδέα που θέλει τις πόλεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ποδήλατα για τις καθημερινές μετακινήσεις, να διέπονται από πολιτισμό και ευγένεια. Ε δεν το αξίζει αυτό η Θεσσαλονίκη μας;

3) Κάνετε οικονομία στην τσέπη σας

Με την ετήσια συνδρομή να βρίσκεται μόλις στα 30€ και η εξάμηνη στα 20€ (περιλαμβάνεται και η έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας), το πρώτο ημίωρο να είναι δωρεάν και η χρήση στα επόμενα ημίωρα να κοστίζει μόνο 0,5€, σίγουρα δε θα χρειαστεί να καρδιοχτυπήσετε ξανά για την επόμενη αύξηση που θα σημειώσει η τιμή της βενζίνης. Όσον αφορά τους επισκέπτες που δε χρειάζονται εξάμηνη κι ετήσια συνδρομή, το κόστος χρήσης μετράται ανά ώρα και είναι μόνο 1€, ενώ η έκδοση της ειδικής κάρτας κοστίζει 3€, τα οποία κι επιστρέφονται με την επιστροφή της κάρτας. Η φόρτιση της ηλεκτρονικής κάρτας γίνεται με 5€, 10€, 20€, 30€ και 50€.

4) Βρίσκεται παντού στην πόλη

Οι σταθμοί των ποδηλάτων είναι παντού και είναι οι παρακάτω:

CENTRAL PARKING – ΧΑΝΘ στην Πλατεία ΧΑΝΘ εντός του παρκινγκ,
PARKING ΠΛΑΤΕΙΑ στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 47,
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ στην οδό Προμηθέως 18,
ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ στο Δημαρχείο,
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στο υπαίθριο παρκινγκ Μεγάρου Μουσικής (Μαρία Κάλλας με προέκταση 25ης Μαρτίου),
ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5) Πανεύκολο στη χρήση

Πιο εύκολο δεν έχει, αρκεί να ξέρεις να κάνεις ποδήλατο. Τα 4 βήματα που χρειάζεται ν’ ακολουθήσεις είναι απλούστατα και το εννοούμε. Κάνεις την έγγραφή σου (την πρώτη φορά), δίνεις την κάρτα σου στον υπάλληλο, παίρνεις το κλειδί, ξεκλειδώνεις και βρίσκεσαι καβάλα στο ποδήλατο. Τόσο απλά.

6) Φτάνεις στον προορισμό σου στο άψε-σβήσε

Ούτε σε πιάνουν φανάρια, ούτε περιμένεις να ξεφορτωθούν οι κούτες από το φορτηγό που έχει κλείσει το δρόμο μπροστά σου, ούτε υπομένεις την κίνηση, επειδή είναι ώρα αιχμής, ούτε τρως δέκα ώρες να στριμώξεις κάπου το αυτοκίνητο, γιατί να το παρκάρεις κανονικά στο κέντρο, ούτε λόγος. Γλιτώνεις άπειρο χρόνο και φτάνεις κύριος ή κυρία στη δουλειά σου. Άσε που έχεις πάρει και το αεράκι σου.

7) Δεν εξαρτάσαι από τον ΟΑΣΘ

Χώρια ότι γλιτώνεις την αναμονή στη στάση, κοιτώντας επίμονα το timetable για το λεωφορείο που σ’ ενδιαφέρει, γλιτώνεις και από το ατελείωτο «στριμωξίδι», τη μουρμούρα των συνεπιβατών σου και την αναστάτωση που επικρατεί σε πολλές από τις ασφυκτικά γεμάτες γραμμές του ΟΑΣΘ. Ανέμελος και ωραίος λοιπόν βρίσκεσαι μακριά από αυτό και απολαμβάνεις τη διαδρομή – βόλτα σου, ενώ προσπερνάς μια μια τις στάσεις, σίγουρα χαμογελώντας ευτυχισμένος που δεν στέκεσαι σε μια από αυτές.

8) Η πιο καλή βόλτα με την παρέα

Φαντάσου να κανονίσεις μια μέρα με την παρέα σου να πάρετε τα ποδήλατα και να εξερευνήσετε κάθε πτυχή της πόλης αυτής• να βρεθείς σε μέρη που δεν έχεις ξαναπάει, γιατί από τη μια σου φαινόταν μακριά με τα πόδια, από την άλλη ήταν δυσπρόσιτα με το αυτοκίνητο. Ε λοιπόν, ίσως έχει έρθει η ώρα. Πάρε τηλέφωνο φίλους και φίλες, οργανωθείτε και οργώστε τη Θεσσαλονίκη. Δε γίνεται να έχετε πάει και παντού, αλλά και παντού να έχετε πάει, έχει άλλη χάρη να είσαι πάνω σ’ ένα ποδήλατο και να απολαμβάνεις την πόλη σου μ’ ένα διαφορετικό τρόπο. Δοκιμάστε το!

9) Ευκαιρία για νέες γνωριμίες και κοινωνικοποίηση

Δεν είναι μόνο ότι θα πιάσεις κουβέντα με άλλους ποδηλάτες. Αυτό, ακόμη και αν σου φαίνεται παράξενο στην αρχή, είναι κάτι που θα συνηθίσεις. Μπορεί όμως να βρεθείς και σ’ ένα μεγάλο γκρουπ ποδηλατών, ανάμεσα σε κόσμο και να γνωρίσεις ανθρώπους πολύ ενδιαφέροντες, που μοιράζονται με σένα την ίδια αγάπη• αυτή για το ποδήλατο. Ετοιμάσου να ανταποδίδεις χαιρετούρες στο δρόμο και σίγουρα η μέρα σου θα πάει καλύτερα!

10) Είσαι άνθρωπος που του αρέσουν τα tours

Το Thessbike έχει μεριμνήσει να ικανοποιήσει κι εκείνους που θα ήταν από τους πρώτους που θα συμμετείχαν σε ξεναγήσεις – δράσεις με ποδήλατο μέσα στην πόλη μας. Η μια ξεκινάει από την πλατεία της ΧΑΝΘ και περιλαμβάνει μια δίωρη περιήγηση στα ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ η άλλη αρχίζει από την πλατεία Αριστοτέλους και περνάει από τη Νέα Παραλία, ενώ σας κάνει να μάθετε την ιστορία όπως αυτή αποτυπώνεται κατά μήκος της θάλασσας, που είναι στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο. Από την άλλη, εάν είστε μεγάλη παρέα, group συνεργατών ή οποιουδήποτε άλλου είδους ομάδα και θέλετε η ξενάγηση να γίνει στις δικές σας ανάγκες, οι άνθρωποι της επιχείρησης είναι έτοιμοι να οργανώσουν tour στα μέτρα σας και θα φροντίσουν, ώστε να σας μείνει αξέχαστο αυτό το «μίνι ταξίδι».

Μετά από το «δεκάλογο του Thessbike» δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μη γυμνάζεστε, να επιμένετε πως η κίνηση φταίει που καθυστερήσατε στο ραντεβού που είχατε και να συνεχίζετε να θεωρείτε πως το ποδήλατο είναι μια συνήθεια των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Στο χέρι μας είναι να γίνει και δική μας. Καλές διαδρομές!Πηγή
http://www.outnow.gr/news/ellada-news/10-logi-gia-na-xekinisete-sti-thessaloniki-ti-metakinisi-podilato-photos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου