Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ορθοπεταλιές για την… μετακίνησή και την ψυχαγωγία μας!


Μια νέα αστική κουλτούρα παρόμοια με εκείνη των κατοίκων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αποκτούν οι Θεσσαλονικείς. Αφήνουν το αυτοκίνητο στο γκαράζ και το προτιμούν για τις μεγάλες αποστάσεις, ενώ για την καθημερινή μετακίνησή τους επιλέγουν τις... ορθοπεταλιές.

Τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει μόδα. Λίγο η ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, κάτι η αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, η αύξηση της βενζίνης αλλά και η οικονομική κρίση οδηγούν τους κατοίκους στο ποδήλατο.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με σκοπό την καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου βασικής μετακίνησης λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια η εταιρία Thessbike η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας διάθεσης κοινόχρηστων και ενοικιαζόμενων ποδηλάτων στην Ελλάδα.

Διαθέτει περισσότερα από 200 ποδήλατα και οκτώ σταθμούς. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν ένα κοινόχρηστο ποδήλατο από το Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια από την νέα παραλία Θεσσαλονίκης να φτάσουν στο κέντρο. Δεν χρειάζεται να το επιστρέψουν στο σημείο από όπου το παρέλαβαν, αφού η εταιρία δίνει τη δυνατότητα να το επιστρέψει κανείς σε κάποιον από τους άλλους επτά σταθμούς που διαθέτει.

«Ξεκινήσαμε το εγχείρημα τον Απρίλιο του 2013. Τα ποδήλατά μας έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 11.000 χρήστες τουλάχιστον μια φορά. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για την μετακίνησή τους» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Thessbike, Απόστολος Συμεωνίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 80% των πελατών του, χρησιμοποιούν το ποδήλατο για ψυχαγωγία και γυμναστική και ένα 20% για μετακίνηση. Ο κ. Συμεωνίδης εκτιμά επίσης ότι εάν η εκπαίδευση ήταν καλύτερη και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης αρτιότερο τότε το 0,5% των πολιτών που μετακινούνται καθημερινά με ποδήλατο θα αυξηθεί. «Στόχος μας είναι το ποσοστό όσων μετακινούνται με ποδήλατο είναι να φτάσει στο 2%».

Το κόστος της χρήσης του ποδηλάτου για μια ώρα ανέρχεται σε ένα ευρώ. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι κανείς εγγεγραμμένος στο σύστημα της εταιρίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα με τη χρήση κάρτας εγγραφής να παραλαμβάνουν κάποιο ποδήλατο είτε από σταθμούς με προσωπικό είτε από κάποιον αυτοποιημένο σταθμό. Την ίδια ώρα, μέσα από εφαρμογή για IOS και Android οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις ώρες που κάνουν... ορθοπεταλιές, τους πλησιέστερους σταθμούς κ.α.

Από τον Σεπτέμβριο 2014, όπου και εγκαινιάστηκε το σύστημα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων i-Bike, μέχρι και τον Αύγουστο 2015, το σύστημα ξεπέρασε, σύμφωνα με υπολογισμούς τις 3.500 νέες εγγραφές. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35.640 μισθώσεις ποδηλάτων και διανύθηκαν περισσότερα από 820.000 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να έχουν εξοικονομηθεί περισσότεροι από 180 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το ThessBike συνεργάζεται με τον πάροχο «iBike Σύστημα Ποδηλάτων Θεσσαλονίκης» και την εταιρία ΒRΑΙΝΒΟΧ.

Η BRAINBOX είναι η μεγαλύτερη εταιρία bike sharing στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχοντας σήμερα σε λειτουργία συστήματα σε 26 πόλεις με περισσότερα από 2500 ενεργά ποδήλατα και 80 σταθμούς ενοικίασης κάτω από το brand name "EasyBike".

Το σύνολο των ενεργών συνδρομητών του δικτύου της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε​ 20.687.

Μιλώντας στο ka-business.gr ο υπεύθυνος ανάπτυξης του συστήματος EasyBike, Δημήτρης Δημητριάδης αναφέρει: «Τα αυτοματοποιημένα συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων δημόσιας χρήσης είναι καταδικασμένα να πετύχουν - σε μια Ευρώπη όπου η έννοια της ιδιοκτησίας πέφτει συνεχώς και μια καινούργια μορφή χρήσης μεγαλώνει - Η οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy). Με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς και την κουλτούρα στην Ελλάδα να γυρίζει το βλέμμα στα βασικά και στοιχειώδη, το ποδήλατο είναι το μέσο που θα κυριαχίσει τις πόλεις μας την επόμενη δεκαετία»,


Οι σταθμοί Thessbike:

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

CENTRAL PARKING - ΧΑΝΘ

ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 47

ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ 18 - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179

Πηγή:
http://www.ka-business.gr/pages/innovation/11435/orthopetalies-gia-thn-metakinhsh-kai-thn-psyxagwgia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου