Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Δωρεάν ποδήλατα για τους κατοίκους της Πάτρας


Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη υπηρεσία, που αφορά στη δωρεάν διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση σε όλο την πόλη της Πάτρας, μέσω ειδικών ηλεκτρονικών καρτών

Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, μεταξύ Δήμου Πατρέων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμφωνία παραχώρησης των κοινοχρήστων ποδηλάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου GIFTZ, τα οποία εντάσσονται σε ένα, ενιαίο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της Πάτρας.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Παύλος Στάμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Τρύφωνας Φωτόπουλος, μετέβησαν στο σταθμό των κοινοχρήστων ποδηλάτων στην πλατεία Γεωργίου, όπου ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

Ο κ. Πελετίδης δήλωσε: «Λειτουργούν από σήμερα τα κοινόχρηστα ποδήλατα με στόχο να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό μέσο κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης μας.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε το ποδήλατο, γιατί η μαζική χρήση του μπορεί να αποτελέσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και εύκολης πρόσβασης, φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, πρέπει να έχει πλεονεκτική θέση, να προβληθεί και να αποτελεί προτεραιότητα.
Η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει, ξεπερνώντας καθυστερήσεις δεκαετιών, να αποκτήσει η πόλη τις αναγκαίες υποδομές για την χρήση των ποδηλάτων. Αξιοποιεί τον ποδηλατόδρομο που δημιουργήθηκε από την ΑΔΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου CIELO στο Νότιο Πάρκο και σχεδιάζει την επέκτασή του σε όλο το μήκος της παραλιακής, έως την πλαζ της Αγυιάς».

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων [ΣΚΠ] είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη υπηρεσία, που αφορά στη δωρεάν διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση. Εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο-αφετηρία προς άλλο σημείο-προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία.

Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας είναι απλή και σύντομη.

Η παραλαβή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή-κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα παρακάτω τρία βήματα:
  1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
  2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του ΣΚΠ Πάτρας στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη.
  3. Μόλις η κάρτα αναγνωριστεί η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.
Η επιστροφή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή-κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα εξής βήματα:
  1. Επιλέγεις μια κενή θέση στις βάσεις πρόσδεσης.
  2. Πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά της θέσης πρόσδεσης που επέλεξες και τοποθετείς το ποδήλατο στην κλειδαριά. Η ταυτότητα του κοινόχρηστου ποδηλάτου αναγνωρίζεται αυτόματα και η κλειδαριά ασφαλίζει, εκπέμποντας χαρακτηριστικό ήχο.
  3. Επιλέγοντας το κατάλληλο πλήκτρο (YES/ΝΑΙ – NO/ΟΧΙ) δηλώνεις αν το κοινόχρηστο ποδήλατο που επέστρεψες είναι σε καλή κατάσταση. 
Το ΣΚΠ Πάτρας απευθύνεται σε κατοίκους της πόλης, συστηματικούς κυρίως χρήστες, άνω των 18 ετών.

Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους τους χρήστες.

Ως πολιτική ορθής χρήσης ορίζεται το διάστημα των τεσσάρων (4) ωρών από τη στιγμή της παραλαβής του ποδηλάτου από κάποιο σταθμό.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΣΚΠ Πάτρας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας: http://patras-bikes.gr/

Πηγή:
http://www.protothema.gr/greece/article/576905/dorean-podilata-gia-tous-katoikous-tis-patras/#commentslist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου