Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Δυναμικό «come back» από τα κοινόχρηστα ποδήλατα!


Χαμηλότερες χρεώσεις, αμεσότερη πρόσβαση και επέκτασή τους στο Φανάρι

Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, δυόμισι χρόνια μετά από την πρώτη λειτουργία του στην πόλη μας κι ενώ, κατά γενική ομολογία, δε γνώρισε από το κοινό την αποδοχή που αναμενόταν, ετοιμάζεται για ένα δυναμικό «come back» αυτό το καλοκαίρι, με στόχο να «κερδίσει» τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, όσους αγαπούν τις ποδηλατοβόλτες ή έχουν τη διάθεση να χρησιμοποιήσουν ένα εναλλακτικό μέσο για τις καθημερινές τους ανάγκες μετακίνησης. 

Στο νέο αυτό ξεκίνημα, την υποστήριξη της λειτουργίας του Συστήματος αναλαμβάνει η εταιρία BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., αντικαθιστώντας τον έως πρότινος διαχειριστή, την εταιρία ΟΤΕ-Cosmote, που είχε αποσύρει τη σχετική χορηγία. Η BRAINBOX ανέλαβε να αναμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση, με τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής τους κάρτας. Παρόλο που παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα έκδοσης κάρτας συνδρομητή από τις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, εντούτοις στο εξής-και συγκεκριμένα από την επόμενη εβδομάδα- οποιοσδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ένα κοινόχρηστο ποδήλατο, θα μπορεί να το κάνει άμεσα, εισάγοντας τη χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα στους καρτοδέκτες που υπάρχουν σε κάθε σταθμό κοινόχρηστων ποδηλάτων και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, που αναγράφονται σε εμφανές σημείο.

Με το κινητό τηλέφωνο η χρήση κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Φανάρι

Όπως είναι γνωστό, ο ένας από τους 6 σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων της Κομοτηνής, μεταφέρεται από φέτος στον οικισμό του Φαναρίου, για τις ανάγκες κυρίως των παραθεριστών που θα κατακλύσουν την παραλιακή ζώνη τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί ο τρόπος ενοικίασης των κοινόχρηστων ποδηλάτων διαφοροποιείται σε έναν βαθμό από αυτόν που ισχύει στους σταθμούς της Κομοτηνής. Δεδομένου ότι δε θα υπάρχει info kiosk και καρτοδέκτης στον σταθμό, η διαδικασία της ενοικίασης προβλέπεται να γίνεται με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων των ενδιαφερόμενων.

Συνοπτικά, ο υποψήφιος χρήστης κοινόχρηστου ποδηλάτου θα μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του δήμου Κομοτηνής, από όπου θα παραπέμπεται στην πλατφόρμα των κοινόχρηστων ποδηλάτων και εκεί θα εισάγει τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και του κινητού του τηλεφώνου. Στη συνέχεια, με την αποστολή ενός απλού sms θα υποδεικνύει τη θέση του ποδηλάτου, που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και αυτομάτως εκείνο θα ξεκλειδώνεται. Από το χρονικό αυτό σημείο θα ξεκινά η χρονοχρέωση, όπως θα περιγραφεί αναλυτικά παρακάτω, και θα διακόπτεται μόλις το ποδήλατο επιστραφεί στην ίδια ή σε άλλη θέση του Συστήματος. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων σχεδιάζεται να ξεκινήσει σε δύο έως τρεις εβδομάδες από σήμερα, ενώ για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων θα υπάρχουν σχετικές οδηγίες σε εμφανές επίσης σημείο στον χώρο του σταθμού.

Αναπροσαρμογή της χρονοχρέωσης προς τα κάτω

Σε ό,τι αφορά στο κόστος ενοικίασης των ποδηλάτων, έναν παράγοντα που επίσης λειτούργησε αποτρεπτικά για το κοινό το προηγούμενο διάστημα, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κομοτηνής, στην τελευταία συνεδρίασή της, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι δε θα υπάρχει παρακράτηση ποσού ως εγγύησης, ότι η πρώτη μισή ώρα χρήσης των ποδηλάτων θα είναι δωρεάν και ότι εφεξής η χρονοχρέωση θα ανέρχεται στα 0,30 ευρώ ανά μισή ώρα. Να σημειωθεί ότι το ελάχιστο ποσό, που αφαιρείται αυτομάτως από το υπόλοιπο είτε της συνδρομητικής, είτε της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, είναι 3 ευρώ κάθε φορά που γίνεται χρήση της από τους ενδιαφερόμενους. Βέβαια, με αυτό το ποσό πιστώνεται στον χρήστη ο αναλογών χρόνος χρήσης των ενοικιαζόμενων ποδηλάτων, ήτοι 5 ώρες (+μισή ώρα δωρεάν), τον οποίο μπορεί να τον καταναλώσει είτε συνεχόμενα, είτε με διαδοχικές χρήσεις του Συστήματος.

Δημήτρης Πολιτειάδης

«Συνιστούμε στους δημότες να χρησιμοποιούν ποδήλατα, γι’ αυτό η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να βελτιώσει και την παροχή και το κόστος των κοινόχρηστων ποδηλάτων»


Για τον νέο τρόπο λειτουργίας του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων μίλησε στον «ΠτΘ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης. Ο κ. Πολιτειάδης διαπίστωσε ότι μετά από την κατασκευή του ποδηλατόδρομου έχουν καταστεί ευνοϊκές στην Κομοτηνή οι συνθήκες χρήσης ποδηλάτων, για να επισημάνει ότι με γνώμονα την ενθάρρυνση των δημοτών προς αυτήν κατεύθυνση, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να βελτιώσει και την παροχή και το κόστος των κοινόχρηστων ποδηλάτων.

«Η εγκατάσταση σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Φανάρι εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής»


Ιδιαίτερα επέμεινε στην παρέμβαση, που αφορά στην εγκατάσταση ενός σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Φανάρι, εντάσσοντας αυτή στη γενικότερη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο την παραλιακή ζώνη. Όπως παρατήρησε, «φέτος έχει προγραμματιστεί ένα τριήμερο φεστιβάλ με γνωστούς καλλιτέχνες, έχουν προστεθεί στην παραλία με πρωτοβουλία του δήμου 21 χημικές τουαλέτες επιπλέον από αυτές που υπάρχουν ήδη, θα προχωρήσουμε και στην τοποθέτηση ντουζιέρων σε διάφορα σημεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουόμενων, ενώ για τα μπαράκια κινηθήκαμε όσο μπορούσαμε πιο γρήγορα και από ό,τι ξέρω είναι ήδη έτοιμα για να λειτουργούν από αυτό το σαββατοκύριακο». «Γενικότερα φέτος έγινε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουμε περισσότερο την περιοχή του Φαναρίου», προσέθεσε, «τόσο για τους τουρίστες, όσο βέβαια και για τους δημότες μας, αφού είναι κατεξοχήν προορισμός για την αναψυχή τους το καλοκαίρι». «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η εγκατάσταση στο Φανάρι ενός σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων», τόνισε κλείνοντας, «για να μπορεί δηλαδή κάποιος που δε διαθέτει ποδήλατο και δε θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο, να κάνει τη βόλτα του και να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή».

Πηγή:
http://paratiritis-news.gr/details.php?id=181509

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου