Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Bosch: Σύστημα ABS για ηλεκτρικά ποδήλατα!

Στην EICMA 2017, μεταξύ άλλων η Bosch παρουσίασε το πρώτο σύστημα ABS για ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bikes), και μάλιστα όχι ως concept, αλλά σε μορφή παραγωγής!


Με το σύστημα αυτό, αποφεύγεται τόσο το endo, όσο και το γλίστρημα του μπροστινού σε ένα απότομο φρενάρισμα, τόσο στην άσφαλτο όσο και εκτός δρόμου, φέρνοντας έτσι για πρώτη φορά στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων τα οφέλη ασφαλείας του ABS.


Το σύστημα της Bosch διαθέτει αισθητήρα που ανιχνεύει τόσο το γλίστρημα του μπροστινού τροχού, όσο και το σήκωμα του πίσω, ενεργοποιώντας αυτόματα το ABS. Το σύστημα λειτουργεί όταν η ταχύτητα του οχήματος ξεπεράσει τα 6 χλμ/ώρα. Συνεργάτης της Bosch στα άνω συστήματα είναι η Magura.


Σύμφωνα με μια έρευνα ατυχημάτων της Bosch, περίπου το ένα τέταρτο των ατυχημάτων με ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν όλα τα e-bikes ήταν εξοπλισμένα με ABS.


Το ωραίο με το σύστημα της Bosch είναι ότι αποτελείται από λίγα εξαρτήματα (μονάδα ελέγχου, φωτάκι ABS, αισθητήρες τροχών, μανέτα φρένου) είναι σχετικά ελαφρύ (800 γραμμάρια) και μπορεί εύκολα να εξοπλίσει μια πλειάδα ποδηλάτων.


Τα πρώτα e-bikes με ABS της Bosch είναι ήδη διαθέσιμα από το Φθινόπωρο του 2017, με το σύστημα να εξοπλίζει αρχικά trekking & city ποδήλατα με τροχούς 28 ιντσών, ενώ από το Φθινόπωρο του 2018, το σύστημα θα βρει τον δρόμο του προς την αγορά και των Pedelecs (που διαθέτουν υποβοήθηση με πετάλι).

Πηγή:
http://www.bikeit.gr/articles/technic/13632-texnika-2017-bosch-abs-gia-ilektrika-podilata.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου