Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τη χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων


Σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκε στη διάρκεια της θερινής σεζόν το πρόγραμμα ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στο δήμο Ρεθύμνου στα μέσα Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία Brainbox που το «τρέχει», από τις 24 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου έκαναν εγγραφή στην εφαρμογή 2.093 χρήστες και έγιναν 4.587 ενοικιάσεις. Αριθμός πολύ σημαντικός για το χρόνο αυτό και το μέγεθος της πόλης.

Βέβαια, πολλοί χρήστες ήταν αλλοδαποί επισκέπτες που έκαναν διακοπές στο Ρέθυμνο και επέλεξαν τον τρόπο αυτό μετακίνησης, δεδομένου ότι το σύστημα τους είναι πιο οικείο και προτιμούν να επιλέγουν οικολογικές λύσεις, εφόσον οι αποστάσεις το επιτρέπουν. 

Σκοπός για τη χειμερινή σεζόν είναι μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ώστε με φθηνότερα πακέτα συνδρομών να το επιλέγουν οι φοιτητές.

Η καινοτομία του εν λόγω προγράμματος είναι ότι μπορεί κάποιος χρήστης να πάρει ένα ποδήλατο από ένα σημείο, να πάει στην άλλη άκρη της πόλης και να το αφήσει και από κει να το πάρει αργότερα ένας άλλος χρήστης, να κάνει μια άλλη μετακίνηση και ούτω κάθε εξής. Δεν υπάρχουν βάσεις ή σταθμοί, τα ποδήλατα μπορεί να είναι παντού και όλες τις ώρες και διαθέσιμα σε όλους. Ο χρήστης έχοντας κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του, έχοντας δώσει τα στοιχεία του και βάζοντας χρήματα από το λογαριασμό του στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, «ξεκλειδώνει» το ποδήλατο, μόλις το αφήσει το «κλειδώνει» και χρεώνεται μόνο για την ώρα που το χρησιμοποίησε εν κινήσει. Χωρίς χρήματα δεν μπορεί να ξεκλειδώσει. Τα ποδήλατα έχουν gps, έτσι ο υπεύθυνος μπορεί να παρακολουθεί σε ποια σημεία βρίσκονται.

Επειδή είναι αρκετοί οι πολίτες που θεωρούν τα ποδήλατα παρατημένα, καθώς μπορεί να βλέπουν κάποιο επί ημέρες έξω από την πολυκατοικία τους για παράδειγμα, σημειώνεται ότι αυτός είναι ο σκοπός, να υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη και να μπορεί μέσω της εφαρμογής να δει ο κάθε ενδιαφερόμενος ποιό είναι στην κοντινότερη σε αυτόν απόσταση.

Τα ποδήλατα την περίοδο αυτή σταδιακά θα μαζευτούν από τους δρόμους, από τον συνεργάτη της εταιρείας στο Ρέθυμνο, θα γίνει μια αξιολόγηση και θα δοθούν ξανά στη διάθεση των πολιτών.
Να σημειωθεί, ότι η εταιρεία έχει την ευθύνη του λογισμικού για τη χρήση τους, της συντήρησης, της φόρτισης και της ανακατανομής των ποδηλάτων.

Ο κ. Γιώργος Βουλγαρούδης, διευθύνων σύμβουλος της Brainbox , εξέφρασε στην «K.E.»την ικανοποίηση του για την πορεία του προγράμματος και τόνισε ότι τα ποδήλατα θα συνεχίσουν να είναι στους δρόμους και το χειμώνα, με προνομιακές τιμές για τους φοιτητές, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και είναι μια «ομάδα» η οποία εύκολα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό ποδήλατο.

Ικανοποίηση για το πρόγραμμα εξέφρασε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τάσος Παπαδουράκης, τονίζοντας ότι μπορεί να έχει ατονήσει αυτό το διάστημα, αλλά πιστεύει πως θα έχει καλή εξέλιξη και το χειμώνα και με τους ρεθυμνιώτες αλλά και με τους φοιτητές. 

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Μέχρι και σήμερα η ενοικίαση του ποδηλάτου γίνεται μόνο μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Το πρώτο τέταρτο κοστίζει 1 ευρώ, το κάθε επόμενο τέταρτο 1,5 ευρώ. 5,5 ευρώ η ώρα δηλαδή. Με την μηνιαία συνδρομή το κόστος κατεβαίνει αρκετά για κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιεί συχνά.

Υπάρχουν μηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. 14,9 και 89,9 αντίστοιχα.

Η μπαταρία αντέχει μέχρι 60 χλμ.

Ένας δεύτερος τρόπος που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, είναι η ενοικίαση του ποδηλάτου μέσω ηλεκτρονικών καρτών, τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν από τα πάρκινγκ ή τα περίπτερα. Με την κάρτα θα μπορεί να ξεκλειδώσει το ποδήλατο και θα είναι 1, 3 ή 5 ημερών. Στο διάστημα χρήσης αυτής της κάρτας μπορεί κάποιος να κάνει απεριόριστες διαδρομές. Η κάρτα 1 ημέρας θα κοστίζει 19.90, των 3 ημερών 29.90 και των 5 ημερών 39.90.

Η τιμολογιακή πολιτική υπάρχει στην ιστοσελίδα www.bikeazy.gr.


Βανδαλισμοί
Δυστυχώς οι καινοτομίες δεν «αγκαλιάζονται» από όλους και αυτό φαίνεται από τους βανδαλισμούς που έχουν σημειωθεί σε ηλεκτρικά ποδήλατα.

Πρόσφατο αυτό με το ποδήλατο που βρέθηκε στη θάλασσα, στη παραλία του Ρεθύμνου, το οποίο κάποιος έριξε εκεί, γιατί άραγε;

Επίσης έχει σημειωθεί μια κλοπή ποδηλάτου, όπου εντοπίστηκε από το σύστημα αυτός που το πήρε, ενώ έχουν αφαιρεθεί και σέλες ποδηλάτων, μια κλοπή όμως για την οποία δεν μπορεί να προκύψει ο υπεύθυνος.

Ο συνεργάτης της εταιρείας στο Ρέθυμνο είναι αρμόδιος για την ενημέρωσή της και την αποκατάσταση των όποιων ζημιών. 

Ερωτηθείς σχετικά για τα περιστατικά αυτά ο Γιώργος Βουλγαρούδης, διευθύνων σύμβουλος της Brainbox είπε χαρακτηριστικά ότι «κανένα σύστημα δεν είναι αλώβητο. Όλα στηρίζονται στη διάθεση της κοινωνίας να τα αποδεχθεί».

Πηγή:
https://www.goodnet.gr/news-item/entharruntika-ta-minumata-apo-ti-chrisi-ton-ilektrikon-podilaton.html?fbclid=IwAR0FvTak53zzzP2q-73XbdgTU16Bkmg_4yZfZ48xLL3fuWuEXZI_95Gcb0Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου