Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Τα ποδήλατα Bubi άλλαξαν την εικόνα της Βουδαπέστης


Η Βουδαπέστη προσπαθεί να γίνει μια πόλη φιλική για τα ποδήλατα με ένα αυξανόμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ένα στόλο ποδηλάτων που τα μοιράζονται όλοι οι κάτοικοι. Ονομάζονται Bubi. Είναι πράσινα και είναι δωρεάν τα πρώτα 30 λεπτά. Είναι μια οικεία εικόνα πλέον στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Τα ποδήλατα Bubi είναι ένα σημαντικό κομμάτι του δικτύου μεταφορών της Βουδαπέστης. Υπάρχουν σήμερα 128 σταθμοί ποδηλάτων και πάνω από 1500 διαθέσιμα ποδήλατα. Τα ποδήλατα κατασκευάζονται στην Ουγγαρία. Είναι ανθεκτικά και ασφαλή. Οι χρήστες στην πόλη μπορούν με 60 ευρώ να έχουν μια ετήσια συνδρομή. Παίρνουν ένα, χρησιμοποιώντας μια κάρτα ή έναν κωδικό όπως εξηγεί ο Σίμον Νίρε, που παίρνει συχνά ποδήλατο:

«Διαλέγω το ποδήλατο που μου αρέσει. Πάω πίσω και πληκτρολογώ τον αριθμό τηλεφώνου μου. Μετά μου ζητά το pin και το πληκτρολογώ επίσης. Μου ζητά να περιμένω λίγο. Το τραβάω, βάζω το στήριγμα και προσαρμόζω το ύψος της σέλας για να ταιριάζει στη δική μου περίπτωση».Το δίκτυο ποδηλάτων Bubi υποστηρίζεται από την Ε.Ε. Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2014. Κόστισε 3,3 εκατομμύρια Ευρώ. Τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Από τότε που μπήκαν σε λειτουργία τα ποδήλατα, οι χρήστες τους έχουν κάνει 2,5 εκατομμύρια διαδρομές.

Τώρα κατασκευάζεται ο 128ος σταθμός ποδηλάτων. Το πλάνο είναι να υπάρξουν συνολικά 225. Οι σταθμοί στήνονται σε λίγες ώρες και λειτουργούν ανεξάρτητα, χάρις στην ηλιακή ενέργεια. Οι αρχές της πόλης βλέπουν τα ποδήλατα αυτά ως ένα συμπληρωματικό μέσο για τις άλλες επιλογές μεταφοράς που υπάρχουν στην Βουδαπέστη, όπως το τραμ και το μετρό:

«Τα χρησιμοποιούν για μικρές αποστάσεις. Προσπαθούμε να τα αναπτύξουμε αντίστοιχα. Να έχουμε σταθμούς πιο κοντά. Κατά μέσο όρο, κάθε 500 μέτρα. Αυτή είναι η ιδανική απόσταση ανάμεσα σε δύο σταθμούς, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας» εξηγεί ο Μπάλας Μποτ, επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρίας ποδηλάτων.

Έχει γίνει λοιπόν η Βουδαπέστη μια πόλη πιο φιλική στα ποδήλατα;«Η εμπειρία μου είναι ότι οι οδηγοί προσέχουν πλέον περισσότερο εμάς τους ποδηλάτες και υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι ποδηλατόδρομοι» επισημαίνει η ποδηλάτισσα Έβελιν Πίζτερ.

Η πόλη έχει πλέον 300 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών. Η ομάδα των ποδηλάτων Bubi πιστεύει ότι παρά τον όγκο της κίνησης στο κέντρο της πόλης, τα πράγματα είναι στην σωστή κατεύθυνση: «Δεν μπορείς να περιμένεις από την Βουδαπέστη να γίνει αμέσως μια πόλη γεμάτη ποδήλατα, όπως είναι το Άμστερνταμ. Εάν όμως δείτε την κατάσταση πριν τέσσερα χρόνια, μπορείτε να δείτε την εξέλιξη. Εάν συνεχιστεί και στο μέλλον, τότε η Βουδαπέστη θα γίνει μια πιο φιλική πόλη για τα ποδήλατα και πιο βιώσιμη» επισημαίνει ο Μπάλας Μποτ, επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρίας ποδηλάτων.

Πηγή:
https://gr.euronews.com/2019/05/02/podilata-bubi-budabest
Budapesti Közlekedési Központ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου