Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

RideSafeUM: Η έξυπνη λύση για ασφαλή μικροκινητικότητα



Η καινοτόμα τεχνολογική εφαρμογή του RideSafeUM ανοίγει το δρόμο για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών με οχήματα μικροκινητικότητας


 Τον τέταρτο μήνα εφαρμογής των πιλοτικών δοκιμών του RideSafeUM δυανύει η Θεσσαλονίκη, με την προσοχή όλων στραμμένη στην αναμενόμενη εμπορική αξιοποίηση του έργου από το 2023. Το πιλοτικό πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το Σεπτέμβριο σε τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη και αναμένονται τα αποτελέσματα του έργου με την ολοκλήρωση του προγράμματος στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. 

    Το RideSafeUM αποτελεί ένα καινοτόμο λογισμικό σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο αναπτύσσεται με τη συγχρηματοδότηση του EIT Urban Mobility, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το έργο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την ενίσχυση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, καθώς την αύξηση της προστασίας των ατόμων που χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους μέσα μικροκινητικότητας, όπως το πατίνι και το ποδήλατο. 

    Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οδηγοί οχημάτων μικροκινητικότητας έχουν εμπλακεί σε δύσκολες καταστάσεις ή ακόμη και σε ατυχήματα, εξαιτίας των υποδομών των πόλεων οι οποίες αφήνουν τους οδηγούς και τους πεζούς εκτεθειμένους σε κινδύνους, καθώς και λόγω της παραβατικής οδηγικής συμπεριφοράς των ίδιων των χρηστών. Για αυτόν το λόγο, το έργο του RideSafeUM έρχεται ως απάντηση σε αυτά τα ζητήματα. Το RideSafeUM προσφέρει μία εφαρμογή κινητού (app) για τους χρήστες αυτών των μέσων και έναν πίνακα ελέγχου (dashboard) για τις τοπικές αρχές. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή μπορεί είτε να λειτουργήσει αυτόνομα για την εξυπηρέτηση χρηστών ιδιωτικών ποδηλάτων και πατινιών είτε να ενσωματωθεί σε εφαρμογές παρόχων υπηρεσιών μικροκινητικότητας για την εξυπηρέτηση χρηστών κοινόχρηστων ποδηλάτων και πατινιών. Στα παραπάνω ενσωματώνεται λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (computer-vision software) με κάμερα, GPS και επιταχυνσιόμετρο, μέσω των οποίων οι αρχές της περιοχής αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμες παραμέτρους κίνησης των οχημάτων (ταχύτητα, ποδηλατόδρομοι, δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, σημεία στάθμευσης κλπ). Σε έκτακτες καταστάσεις ατυχημάτων το κέντρο ελέγχου της πόλης λαμβάνει άμεσα ενημερώσεις. Με αυτόν τον τρόπο σε πραγματικό χρόνο λαμβάνουν οι χρήστες των οχημάτων μικροκινητiκότητας ειδοποιήσεις σχετικά με τα όρια ταχύτητας, τις επιτρεπόμενες ζώνες κίνησης και στάθμευσης που προβλέπονται σε κάθε περιοχή κλπ. βελτίωνοντας με αυτόν τον τρόπο την οδηγική τους ασφάλεια. Επιπλέον, οι αρχές μπορούν έγκαιρα να ενημερώνονται και να επεμβαίνουν σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή παραβιάσεων, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται δεδομένα σχετικά με τα σημεία που παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα αυτών των περιπτώσεων, ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι των περιοχών να επεξεργάζονται αυτά τα στοιχεία και να υλοποιούν τις κατάλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. 

    Η υλοποίηση αυτού του έργου είναι αποτέλεσμα σύμπραξης δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταίρων και ερευνητικών κέντρων. Οι δημόσιες αρχές περιλαμβάνουν την πόλη της Βαρκελώνης, το Δημοτικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Βαρκελώνης και την  Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οι ακαδημαϊκοί φορείς περιλαμβάνουν την CARNET (τεχνολογικό εργαστήριο της SEAT), το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και το Πολυτεχνείο της Καταλονίας ενώ από τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν οι εταιρίες IDIADA, FRACTUAL και BrainBox Technology

Γιώργος Βουλγαρούδης, ιδρυτής και CEO της BrainBox Technology

     Όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Βουλγαρούδης, ιδρυτής και CEO της BrainBox Technology, «Αν θέλουμε το ποδήλατο και το πατίνι, να μη χρησιμοποιείται μόνο σαν μέσο αναψυχής, αλλά για τις μετακινήσεις των πολιτών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας, κάτι που εξαρτάται από τους χρήστες των μέσων αλλά και από τους φορείς- παρόχους, ιδιωτικούς και δημόσιους, κοινόχρηστων μέσων μικροκινητικότητας. Πόλεις, πάροχοι και χρήστες, με την εφαρμογή RideSafeUM, πρέπει να συνεργαστούν για ασφαλείς μετακινήσεις με ποδήλατο και πατίνι».

    Στη Θεσσαλονίκη, μέσω του στόλου ποδηλάτων και πατινιών της εταιρείας ThessBike και μέσω της εφαρμογής της ThessBike , οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιούν την εφαρμογή RidesafeUM. Μέσω της εφαρμογής θα μπορεί η εταιρεία να επεξεργαστεί πολλά δεδομένα σχετικά με την οδική συμπεριφορά που θα επιτρέψει τους εταίρους του έργου να προτείνουν τρόπους να κάνουν τη μετακίνηση ασφαλέστερη. Όσοι χρήστες ενεργοποιήσουν την εφαρμογή θα απολαμβάνουν μπόνους διαδρομές και άλλα δώρα.




Πηγές https://www.voria.gr/article/ridesafeum-i-apantisi-stin-asfali-metakinisi-me-mesa-mikrokinitikotitas

https://www.grtimes.gr/ellada/ridesafeum-i-efarmogi-gia-asfaleis-metakiniseis-me-podilato

https://ridesafeum.com

https://www.thessbike.gr/ridesafeum/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου