Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

€84 δισ. ετήσιο όφελος από τα ποδήλατα!

Εξοικονόμηση δαπανών υγείας της τάξεως των 84 δισ. ευρώ ετησίως αποφέρει η χρήση ποδηλάτου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ωστόσο, στην Ελλάδα η κοινότητα των πολιτικών, η τοπική αυτοδιοίκηση, το υπ. Υγεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές το αγνοούν. Τον παλμό τον έχουν αφουγκραστεί εδώ και χρόνια άριστα οι Γερμανοί. Δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικοί και επιχειρήσεις πρωθούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, υποστηρίζοντας σχετικές καμπάνιες.


Η καγκελάριος Α. Μέρκελ θα εγκαινιάσει την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση για την ποδηλασία και τα ποδήλατα, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28 Αυγούστου στο Friedrichshafen, στο κρατίδιο Baden – Württenberg. Η παρουσία της δίνει και πολιτικές διαστάσεις στο γεγονός, κυρίως όμως καθορίζει τα χαρακτηριστικά των μεταφορών του μέλλοντος. 

Γύρω από το ποδήλατο αναπτύσσονται στη Γερμανία βιομηχανικές, εμπορικές και αθλητικές δραστηριότητες με ετήσιο τζίρο 50 δισ. ευρώ, που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με καλά τεκμηριωμένες μελέτες τα συνδυασμένα οφέλη του ποδηλάτου στην οικονομία της Ευρώπης ξεπερνούν τα 150 δις ευρώ. Ταυτόχρονα μελέτες μαρτυρούν ότι η χρήση ποδηλάτου μειώνει το κόστος της υγείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη άνω των 84 δις ευρώ. 

Στην κεντρική Ευρώπη η χρήση ποδηλάτου στις μετακινήσεις αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και προωθείται συστηματικά, για λόγους υγείας, περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομίας. Στην Ελλάδα, οι μόνοι που ασχολούνται είναι ελάχιστοι αθλητικοί σύλλογοι και ακόμη πιό λίγοι δήμοι, οι οποία έχουν δημιουργήσει ποδηλατόδρομους ή προσφέρουν ποδήλατα με δανεισμό για μετακινήσεις μέσα στην πόλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου