Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Τρένο-ποδηλατοβόλτα στην λίμνη Κερκίνη


Σκοπός της εκδρομής δεν ήταν μονάχα η αναψυχή, αλλά και η ανάδειξη της σύμπραξης τραίνου και ποδηλάτου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης. Η εκδρομή διοργανώθηκε από περίπου 200 φίλους του ποδηλάτου που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και το Κιλκίς οι οποίοι φόρτωσαν τα ποδήλατα τους από το σταθμό Θεσσαλονίκης, σε ειδικά βαγόνια - σκευοφόρους και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία 600 όπου και τους μετέφερε στον προορισμό τους. Από εκεί, κατευθύνθηκαν με τα ποδήλατα τους, προς το λιμανάκι της Κερκίνης στο γραφικό χωριό Λιθότοπος, ακολουθώντας τη διαδρομή επί του ανατολικού αναχώματος της λίμνης. Στη διάρκεια της διαδρομής, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το μοναδικό φυσικό τοπίο με τα δεκάδες σπάνια πουλιά, τα μικρά χωριά και τις φάρμες βουβαλιών. 

Το συνολικό μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι ποδηλάτες, με την επιστροφή στην Βυρώνεια, ήταν 51 χλμ, ενώ υπήρχε και εναλλακτική διαδρομή μήκους 18,5 χλμ για όσους δεν επιθυμούσαν να ποδηλατήσουν σε τόσο μεγάλη απόσταση. 

Το μεσημέρι επέστρεψαν στην Βυρώνεια και στον «Μεθοριακό Σιδηροδρομικό Σταθμό» του χωριού, το οποίο έχει μετατραπεί με ιδιωτική πρωτοβουλία σε ένα παραδοσιακά καφέ-μεζεδο-παντοπωλείο, όπου οι υπεύθυνοι του σταθμού είχαν ετοιμάσει ειδικά μενού για να γευματίσουν οι εκδρομείς. Παράλληλα υπήρχαν και διάφορες δράσεις, όπως τοξοβολία, ενημέρωση και ξενάγηση στο παρακείμενο Δημοτικό Ενυδρείο, όπου φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του οικοσυστήματος Κερκίνης-Στρυμόνα, έκθεση φωτογραφίας, μουσική ψυχαγωγία κ.α. 

Καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τους ποδηλάτες συνόδευαν εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Σιντικής), για τυχόν ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το απόγευμα η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε με την αμαξοστοιχία 601 για Θεσσαλονίκη. 

Την εκδρομή διοργάνωσαν ο «Μεθοριακός Σταθμός» με την υποστήριξη : Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας - Θράκης, δίκτυο EUROVELO, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς, Bike Riders Serres team, snowboardholics.gr, Kοιν. Σεπ.-ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, ξενώνας Λιμναίο (Χρυσοχώραφα Κερκίνης).

Πηγή:
http://www.ka-business.gr/pages/TIME%20OUT/6208/traino-podhlatobolta-sth-limnh-kerkinh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου