Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων τελευταίας γενιάς Δήμου Ρεθύμνου


Ένα νέο σύστημα αυτοματοποιημένων κοινόχρηστων ποδηλάτων bikesharing, εφαρμόστηκε στην πόλη του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τον όμιλο ΟΤΕ - Cosmote. Το bike sharing αφορά στη χρήση ποδηλάτων τόσο από Ρεθεμνιώτες όσο και από επισκέπτες της πόλης και πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών για το θέμα. Οι δράσεις κορυφώθηκαν με την τέλεση των εγκαινίων του συστήματος και την εκκίνηση του μεγάλου Ποδηλατικού Γύρου των Ποδηλατοδράσεων «Ποδηλατώ για Καλό Σκοπό», όπου για κάθε συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης, o ΟΤΕ και η Cosmote ενίσχυσαν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

Τι είναι το bike sharing

Το σύστημα bike sharing είναι ένα σύγχρονο σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων τελευταίας γενιάς που επιτρέπει την πρόσβαση σε κοινόχρηστα ποδήλατα με αυτοματοποιημένο τρόπο και υπολογίζει τον πραγματικό χρόνο χρήσης των ποδηλάτων και την χρέωση που αντιστοιχεί. Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες οι οποίοι διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνουν τα ποδήλατα αλλά και περιστασιακούς χρήστες που με την χρήση πιστωτικής κάρτας μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά.


Bike sharing και στο Ρέθυμνο

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Προβολής & Πρασίνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη μίλησε στο «Ρ» για το σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων που θα εφαρμοστεί στο Ρέθυμνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το σύστημα αυτό επιτέλους μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2007 που έγινε η πρώτη προσπάθεια σταθμών ποδηλάτου στην πόλη μας, ωρίμασε και θα λειτουργήσει από αυτό το σαββατοκύριακο στην πόλη μας. Ελπίζουμε αυτό που θα γίνει να είναι μόνο η αρχή, διότι στόχος είναι το σύστημα να επεκταθεί σε πολλά σημεία στην πόλη για να ενσωματωθεί και το δίκτυο των ξενοδοχείων αλλά και των μεγάλων σταθμών κυκλοφορίας μέσα στο ποδηλατικό δίκτυο».

Πώς θα λειτουργήσει

Τριάντα ποδήλατα τελευταίας τεχνολογίας θα είναι εγκατεστημένα από σήμερα σε τέσσερις σταθμούς της πόλης: το κτίριο «Δελφίνι», την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, την περιοχή έξω από το Λιμεναρχείο και το Δημαρχείο προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Ο αρμόδιος για τα κυκλοφοριακά ζητήματα δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Κονταξάκης ανέφερε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του bike sharing: «Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει ένα κύριο συστατικό για την πόλη που εμείς ονομάζουμε βιώσιμη πόλη και για δύο χρόνια είναι χορηγία του ΟΤΕ. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί αυτόματα, θα μπορεί δηλαδή κάποιος να πάρει το ποδήλατο από τον έναν σταθμό και να πάει στον άλλον, θα μπορεί να περιηγηθεί στην πόλη και θα έχει μια χρέωση η οποία θα είναι ανταποδοτική της χρήσης, της συντήρησης ή της επέκτασης του συστήματος. Σε δύο από τους τέσσερις σταθμούς θα υπάρχουν κιόσκι πληροφοριών, όπου θα μπορεί ο χρήστης μέσω της πιστωτικής του κάρτας να κάνει εγγραφή, ενώ οι συνδρομητές θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο χρήσης των ποδηλάτων μέσα στις κάρτες τους. Οι δημότες Ρεθύμνου θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν την ειδική κάρτα των 10 ευρώ και γι’ αυτούς το πρώτο μισάωρο χρήσης θα είναι δωρεάν, ενώ στη συνέχεια η χρέωση θα είναι €0,01/λεπτό χρήσης».

Πηγή :
http://rethemnosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου