Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτοπόρο σύστημα ασφάλειας για ποδηλάτες από τη Volvo


Πιστή στο όραμα της για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων η σουηδική φίρμα επεκτείνει το πεδίο δράσης της σε ότι αφορά τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, παρουσιάζοντας ένα πρωτοπόρο σύστημα το οποίο, εστιάζει στην αποτροπή ατυχημάτων μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλατών και με δεδομένο ότι οι θάνατοι δικυκλιστών, σε ποσοστό 50%, οφείλονται σε συγκρούσεις με αυτοκίνητα. 

Το σύστημα το οποίο εξελίχθηκε από την Volvo σε συνεργασία με την Ericsson και την εταιρεία αθλητικών ειδών και εξοπλισμού POC, προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα διασύνδεσης και ποδηλατών και αυτοκινήτου. Για την ακρίβεια η συγκεκριμένη τεχνολογία ενσωματώνεται στο κράνος του δικυκλιστή και στα συστήματα ασφαλείας-ειδοποίησης του αυτοκινήτου, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους με τον εξής απλό τρόπο: 

Με τη συνδρομή μιας εφαρμογής smartphone που οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του το ακριβές στίγμα του ποδηλάτη και του αυτοκινήτου ανεβαίνουν στη βάση δεδομένων-cloud της Volvo. Αν η πορεία τους συγκλίνει επικίνδυνα σε οποιοδήποτε σημείο, ο ποδηλάτης θα ειδοποιηθεί εγκαίρως με μια δόνηση και ένα κόκκινο φως από το κράνος του, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου θα λάβει μια αντίστοιχη ειδοποίηση μέσω του head-up display του αυτοκινήτου, πριν και χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή των δύο χρηστών του δικτύου. 

To καινοτόμο σύστημα θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα στο Consumer Electronics Show στο Las Vegas (6-9 Ιανουαρίου 2015), με όχημα το νέο XC90 το οποίο διαθέτοντας στο βασικό του εξοπλισμό το σύστημα City Safety, το καινοτόμο σύστημα αποτροπής συγκρούσεων και ατυχημάτων με τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του, επέτρεψε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν Σουηδοί «να γίνει ακόμη ένα βήμα για την προστασία των ποδηλατών». 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ήδη από την άνοιξη του 2013 όλα τα νέα μοντέλα της Volvo εξοπλίζονται με σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων σε περίπτωση ενδεχόμενου ατυχήματος Auto Brake το οποίο με τη συνδρομή radar, κάμερας και αισθητήρων είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει –και- ποδηλάτες.

Εξάλλου, όπως αποδεικνύουν και τα διεθνή στοιχεία η χρήση των ποδηλάτων ως μέσου μεταφοράς αποτελεί μια ολοένα αυξανόμενη τάση στις πόλεις, οδηγώντας μοιραία σε αύξηση και τα ατυχήματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο 132,3 εκατομμύρια ποδήλατα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ορισμένες χώρες οι πεζοί και οι ποδηλάτες είναι σε ποσοστό 75% τα θύματα των θανατηφόρων τροχαίων ενώ σε χώρες όπου η χρήση ποδηλατών έχει ιδιαίτερη απήχηση όπως η Ολλανδία, η Πολωνία και η Γερμανία, το 85% των δυστυχημάτων με ποδηλάτες συμβαίνει σε διασταυρώσεις. 

Όπως σημειώνει ο Klas Bendrik επικεφαλής ΙΤ της Volvo: «Η συνεργασία μεταξύ της Volvo Cars, της Ericsson και της POC αποτελεί ένα ορόσημο για τα επόμενα βήματα μας ως προς το όραμα της Volvo Cars να κατασκευάζει αυτοκίνητα τα οποία δεν θα εμπλέκονται σε ατυχήματα. Διερευνώντας τις δυνατότητες αξιοποίησης συστημάτων ασφαλείας που συνδέονται με cloud, πλησιάζουμε ακόμα περισσότερο στην εξάλειψη τυφλών σημείων μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλατών, εξαλείφοντας έτσι και τις συγκρούσεις μεταξύ τους».


Πηγή:
http://auto.in.gr/news/world/article/?aid=1231372384

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου