Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τεχνολογία για ποδηλάτες στη CES 2015

Έξυπνα πετάλια τα οποία προειδοποιούν πότε ένα ποδήλατο έχει κλαπεί και κράνη τα οποία «αντιλαμβάνονται» μια επερχόμενη σύγκρουση παρουσιάστηκαν στη φετινή CES 2015 στο Λας Βέγκας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα πετάλια έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν πότε ένα ποδήλατο εκλάπη και αναφέρουν το σημείο όπου έχει μεταφερθεί. 

Όσον αφορά στο κράνος, έχει αναπτυχθεί από τη Volvo και σκοπός του είναι να ειδοποιεί ένα όχημα όταν αυτό έχει πλησιάσει περισσότερο από ότι θα έπρεπε τον ποδηλάτη. Επίσης, ενημερώνει τον ίδιο τον ποδηλάτη όταν βρίσκεται στο «τυφλό σημείο» ενός οχήματος, προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή σύγκρουση.

Το κράνος «συνεργάζεται» με δημοφιλείς εφαρμογές fitness για smartphones που ανιχνεύουν την τοποθεσία και την ταχύτητα ενός ποδηλάτη. Αυτές οι πληροφορίες διαμοιράζονται με άλλα οχήματα Volvo στην περιοχή, που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα City Safety της εταιρείας. Έτσι ο οδηγός του αυτοκινήτου ενημερώνεται για την παρουσία του ποδηλάτη ακόμα και αν ο αναβάτης βρίσκεται σε τυφλό σημείο ή όταν η ορατότητα είναι κακή.

Το σύστημα υπολογίζει πιθανές διαδρομές/ πορείες τόσο του ποδηλάτου όσο και του αυτοκινήτου και ειδοποιεί όταν επίκειται σύγκρουση, ενώ ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να «αναλάβει έλεγχο» το ίδιο και να ενεργοποιήσει τα φρένα του αυτοκινήτου, εάν αυτό πλησιάσει πολύ τον ποδηλάτη. 

Οι οδηγοί ειδοποιούνται μέσω της οθόνης (heads-up display) του αυτοκινήτου και ο ποδηλάτης μέσω ενός φωτός που έχει τοποθετηθεί στο κράνος. Όσον αφορά στα πετάλια, είναι δημιουργήματα της γαλλικής Connected Cycle, και θεωρείται ότι θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των ποδηλάτων που κλέβονται. 

«Στην Ευρώπη έξι ποδήλατα κλέβονται κάθε λεπτό και όλοι όσοι ποδηλατούν μέσα σε πόλη ξέρουν ότι η κλοπή ποδηλάτων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα» είπε ο ιδρυτής της εταιρείας, Ζαν Μαρί Ντεμπάς.

Το πετάλι της Connected Cycle μοιάζει με ένα κλασικό πετάλι, αλλά, μπορεί να μετατρέψει ένα κανονικό ποδήλατο σε «έξυπνο»: «μέσα έχουμε GPS, σύνδεση GPRS και επίσης έναν αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει τη δραστηριότητά σας» σημειώνει ο Ντεμπάς.

«Τα πάντα πηγαίνουν στο cloud και προβάλλονται σε εφαρμογή smartphone. Είναι εντελώς αυτόνομο, έχει τη δική του παραγωγή ενέργειας και σύνδεση Ίντερνετ έτσι ώστε να ειδοποιείστε εάν κάποιος κλέψει το ποδήλατό σας» πρόσθεσε. Επίσης, το πετάλι έχει το δικό του κωδικοποιημένο «κλειδί» για να διασφαλίζεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Πηγή:
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1292738/tehnologia-gia-podhlates-sth-ces-2015.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου