Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Στην κορυφή του Ολύμπου με... ποδήλατα!


Στόχος να αναδειχθεί ότι η ανάβαση στον Όλυμπο, από την πλευρά του νομού Λάρισας είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη

Πόσο τους χωρίζει; Μόνο 5 μέτρα! Μύτικας 2.917 μέτρα, η υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, στον Όλυμπο φυσικά. Σκολιό, η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στα 2.912 μέτρα. Αυτή κατέκτησαν πρόσφατα πέντε Λαρισαίοι. Πρωτότυπο; Όχι... αλλά αφού η ανάβαση έγινε με ποδήλατο (!), τότε αλλάζει... Δεν το έκαναν ως αυτοσκοπό. Ήθελαν να αναδείξουν και πάλι, ότι η ανάβαση στον Όλυμπο, από την πλευρά του νομού Λάρισας είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Λίγοι το ξέρουν, το μαθαίνουν όλο και περισσότεροι. Απώτερος στόχος, να καθιερωθεί ως αθλητική διαδρομή, η διαδρομή Καλύβια- καταφύγιο Χριστάκη- Σκολιό. Μια ώρα. Ακόμα μια πρόσβαση από τη Λάρισα και την Ελασσόνα, στην κορυφή του Ολύμπου, σαν μια πρωινή βόλτα.

Έχουν στόχους οι πέντε, με την προσδοκία να ακολουθήσουν και τοπικοί φορείς. Να καθιερωθεί η ανάβαση και με ποδήλατα, σαν αγώνας, κάτι ανάλογο με το FΑETHON OLYMPUS ΜΑΡΑΤΗΟΝ, τον αγώνα δρόμου στις πλαγιές του μυθικού βουνού. Αυτό είναι το μικρό κομμάτι. Το μεγάλο και διαχρονικό, είναι η αναγνώριση και θέσπιση ως δρόμου ανάβασης στην κορυφή του Ολύμπου, από την πλευρά του νομού Λάρισας, από Ελασσόνα κλπ. Να μαθευτεί ότι ο Όλυμπος είναι εύκολα βατός από τον ν. Λάρισας, με συγκεκριμένες ενέργειες. Επιδίωξη αρκετών κι από το παρελθόν και ειδικά τοπικών φορέων...

Μια παρέα φίλων έκαναν την προσπάθεια, που δεν θα την εξαντλήσουν με μια μόνο βόλτα με ποδήλατα. Μάριος Ξηρομερίτης, Ζαχαρίας Σπανός, Αντώνης Καρακωνσταντάκης, Θοδωρής Ντούμας, Γιώργος Μποντικούλης, πήγαν στο Σκολιό, αν και χρειάστηκε μια- δυο φορές, να πάρουν την υπόθεση πάνω τους, δηλαδή το ποδήλατο στον... ώμο. Τα κατάφεραν, δεν δυσκολεύτηκαν όσο πίστευαν και η διαδρομή δεν είναι μόνο για αθλητές ή αθλητικούς τύπους, αλλά και για τον μέσο περιπατητή.

Ο κ. Μάριος Ξηρομερίτης, εκ μέρους της παρέας, εξήγησε: «Θέλαμε να αναδείξουμε τη διαδρομή από τα Καλύβια ότι είναι εύκολη και πολύ βατή. Αν μπορέσουμε όλοι και με τη βοήθεια τοπικών φορέων, να γίνει θεσμός η ανάβαση με ποδήλατα. Είναι το «χρυσάφι» που κρύβει η πλευρά του ν. Λάρισας και ειδικά της Ελασσόνας και πρέπει, κάποια στιγμή, να βγει στο φως.

Χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια, έργα, παρεμβάσεις στη φύση και τέτοια. Δρόμος υπάρχει, χωματόδρομος, βατός, που μπορεί να συντηρείται κάθε χρόνο με ένα μηχάνημα. Στο καταφύγιο Χριστάκη υπάρχει μεγάλο γήπεδο για πρόχειρο κάμπινγκ, καταπράσινο. Παλιότερα τοποθετήσαμε το γλυπτό τον Καρακωνσταντάκη το «Ζευς», που αναγκαστήκαμε να το ξηλώσουμε, γιατί θεωρήθηκε παρέμβαση στη φύση. Με 4- 5 βίδες που βάλαμε... Ό,τι γίνεται από την πλευρά του ν. Λάρισας συναντά αντιδράσεις. Η περιοχή είναι εκπληκτική, ανεβήκαμε στα τέλη Ιουνίου φέτος και τι δεν συναντήσαμε στη διαδρομή: Άγρια άλογα σε κοπάδια, αγριοκάτσικα, ελάφια και πλούσια βλάστηση σε βότανα. Επίσης, αρκετούς περιπατητές, όλοι αλλοδαποί, που είχαν ανέβει από την πλευρά της Ελασσόνας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές από αυτή την πλευρά του βουνού και πολύ εύκολες, ακόμα και για παιδιά. Ο Όλυμπος είναι «μπραντ νέιμ» για τον νομό, αλλά δεν το ξέρει, ακόμα. Προσπαθούμε κι εμείς, να το κάνουμε γνωστό...».

Πηγή:
http://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου