Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ξύλινα ποδήλατα: από το DIY, στην κομψότητα και τον οργανικό σχεδιασμό


Εάν τα κανονικά ποδήλατα δεν σας φαίνονται αρκετά “πράσινα” τότε τα χειροποίητα ποδήλατα από μπαμπού που κατασκευάζει το εργαστήριοBamboo Bicycle Club στο Λονδίνο αποτελούν την απάντηση στις ενστάσεις σας.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της χρήσης βιοδιασπώμενου μπαμπού αντί για ανθρακονήματα ή χάλυβα υψηλής αντοχής οι μοναδικές ιδιότητες του υλικού το καθιστούν ιδανικό για σκελετούς ποδηλάτων. Ισχυρότερο και ελαφρύτερο από τον χάλυβα το μπαμπού είναι άριστο στην απορρόφηση των κραδασμών.

Το εργαστήριο αποστέλλει τα κομμάτια του ποδηλάτου στον αγοραστή για να το κατασκευάσει μόνος του. Η πρώτη μέρα αφιερώνεται στη μέτρηση και την κοπή των ξύλινων μερών. Τη δεύτερη μέρα ο ποδηλάτης συναρμολογεί τον σκελετό τυλίγοντας τους αρμούς με κανάβινα σχοινιά εμποτισμένα σε εποξική ρητίνη. Στη συνέχεια τοποθετούνται τα επιμέρους εξαρτήματα του ποδηλάτου.

Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει από έξι σχέδια (Road, Hybrid, Track, MTB, Fatbike και ένα διπλό μοντέλο). Η αλήθεια είναι ότι για τη συναρμολόγηση του ποδηλάτου απαιτείται σχετική εμπειρία στη χρήση του πριονιού, του τρυπανιού και άλλων εργαλείων του μαραγκού. Το Bamboo Bicycle Club επίσης εκμισθώνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους χρήστες που δεν τα διαθέτουν και διοργανώνει σεμινάρια υποστήριξης στο κατάστημα του Λονδίνου.

Κομψό ξύλινο ποδήλατο με έμφαση στη λεπτομέρεια

Το ξύλινο ποδήλατο που σχεδίασε ο Ολλανδός Πωλ Τίμμερ δίνει απόλυτη έμφαση στην ποιότητα. Κατασκευασμένος από στερεά τέφρα, ο ξύλινος σκελετός αποτελείται αποκλειστικά από ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα. Τα μη ξύλινα μέρη, όπως οι απολήξεις του σκελετού και οι μανσέτες είναι κατασκευασμένα από εκτυπωμένο αλουμίνιο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Όπως εξηγεί ο Τίμμερ το βασικό πλεονέκτημα του ξύλινου σκελετού είναι η άνεση που προσφέρει και η απορρόφηση των κραδασμών. 

Επίσης, ο Τίμμερ έκανε πιο κομψό το ποδήλατό του αντικαθιστώντας την αλυσίδα με μια ζώνη που δεν χρειάζεται γράσο.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ποδήλατα στα οποία τα εμπρόσθια πιρούνια συνδέονται με την κάθετη σωλήνα του σκελετού, στο ποδήλατο του Τίμμερ συνδέονται με ρουλεμάν εκτός σκελετού. Έτσι, το ξύλινο πιρούνι συνδέεται άμεσα με το επίπεδο τιμόνι και ενισχύει τη δομή. Το ποδήλατο δεν πωλείται ωστόσο ο σχεδιαστής σκοπεύει να παρουσιάσει και ένα μοντέλο προς πώληση.


Το ποδήλατο “Σκελετός”


Ανατολικότερα, στην Πράγα το Bike Studio Jan ανέπτυξε ένα όμορφο ξύλινο πρωτότυπο ποδήλατο με σκελετό κατασκευασμένο από σαράντα και πλέον στρώματα καπλαμά. Ο μονοκόμματος σκελετός με την ονομασία Skeleton δεν έχει ενώσεις.

Το ποδήλατο παρουσίασαν τον Απρίλιο στην Πράγα οι ιδρυτές του Bike Studio Jan, Γιάν Μούτσκα και Γιάν Βίντλιτσκα.

Το ξύλινο σχέδιο των δύο Γιαν διακρίνεται για την οργανική του μορφή που ξεκινά από τη μετάλλαξη ενός κύκλου. Ο ξύλινος σκελετός έχει ελλειπτικό σχήμα ώστε να βελτιωθεί η αντοχή και η απορρόφηση των κραδασμών. Το κάτω μέρος του σκελετού είναι μεγαλύτερο ώστε να βελτιστοποιηθεί η στιβαρότητα και να μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος. Ο σκελετός είναι χειροποίητος και αποδεικνύει ότι η τεχνική αρκεί για την κατασκευή ποδηλάτων υψηλών επιδόσεων. 



Πηγή:
http://www.econews.gr/2015/07/31/ksylina-podilata-123781

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου