Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

«Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς»: Ημερήσια δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις


 «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς»:

Νέα δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, για μαθητές ηλικίας 11-15 ετών 


    

    Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες ηλικίας 11-15 ετών να δηλώσουν  συμμετοχή στη δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 στην παραλία Θεσσαλονίκης.  


Διαδικτυακή Συνάντηση ΠΤΑ ΚΜ

    Η δράση αυτή παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε επιτυχώς το Περιφερειακό Ταμέιο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο «e-smartec» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

     Aπώτερος στόχος, για το ΠΤΑ ΚΜ, τέθηκε η επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Mεταφορών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, της ομάδας έργου του Ευρωπαϊκού Έργου PE4Trans και της σχολικής κοινότητας.


Πληροφορίες για την ημερήσια δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς»

    Η ημερήσια δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης του έργου “e–smartec” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την επιλογή ήπιων μέσων μετακίνησης από και προς το σχολείο και την ενεργοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών.

    Σκοπός της δράσης είναι η αύξηση του ποσοστού των γονέων και των μαθητών που επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης για τις διαδρομές τους από / προς το σχολείο και της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις και διαβουλεύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.

    Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 11-15 ετών (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α’, Β’, και Γ’ Γυμνασίου).

         Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι στην παραλία Θεσσαλονίκης, με σημείο συνάντησης στο ανατολικό άκρο της παραλίας (κοντά στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), (Συντεταγμένες σημείου συνάντησης: 40.59910429804127, 22.949055040407988), (Σύνδεσμος σημείου συνάντησης στο google maps: https://goo.gl/maps/okb3CmixvMD7tfc88).


    Η δράση διοργανώνεται  και υλοποιείται σε δύο διαδοχικές ενότητες:

1. Τη θεωρία σχετικά με την ενεργητική μετακίνηση, την ασφάλεια και τη χρήση του ποδηλάτου και συμμετοχή σε δραστηριότητα ενεργοποίησης συμμετοχικού σχεδιασμού και

2. Την πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει κυκλοφορία με τα πόδια και χρήση ποδηλάτου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, στον ποδηλατόδρομο της παραλίας Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπαιδευτών και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της παραλίας Θεσσαλονίκης.

         Η δράση πραγματοποιείται με ομάδες των 15-20 ατόμων και η διάρκειά της για κάθε ομάδα είναι περίπου 1 ώρα (20 λεπτά θεωρία και 40 λεπτά πρακτική). Οι συμμετέχοντες στη δράση καλούνται, επίσης, να συμπληρώσουν σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο περίπου 1 μήνα μετά τη δράση, για την αξιολόγησή της και την ενεργοποίηση του συμμετοχικού σχεδιασμού.

         Στους μαθητές και στις μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στη δράση θα παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα (ποδήλατο, κράνος) καθώς και δώρο φωσφορούχο γιλέκο!


 Δήλωση Συμμετοχής        

    Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/H9wxVk3rffhsVBdi8


    Ισχύει σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διασφάλιση θέσης στη δράση.

    Σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και επιτόπου, κατά την ώρα της εκδήλωσης.


Πηγές:

 https://www.voria.gr/article/allazo-synitheies-metakinoymai-allios-drasi-eyaisthitopoiisis-gia-biosimes-sholikes

https://thenewhellenictimes.com/14-ianoyarioy-allazo-synitheies-metaki/


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου