Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

4.000 χιλιόμετρα με ηλιακό ποδήλατο και στάση στον «Περπατώ»

Για δύο Γάλλους ποδηλάτες που συμμετέχουν στο «Ταξίδι του Ήλιου»


Ξεκίνησαν από το Μιλάνο με προορισμό την Αττάλεια της Τουρκίας, έχοντας ήδη διανύσει 4000 χιλιόμετρα, διασχίζοντας 9 μέχρι τώρα χώρες, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη διοργάνωση «the Sun Trip 2015». Ο Γάλλος Thomas Papay, παραπληγικός αθλητής κι ο συμπατριώτης του αρχιτέκτονας Thomas Pollet με τα ηλιακά τους ποδήλατα, στο πέρασμά τους από την Κομοτηνή, δεν πέρασαν φυσικά απαρατήρητοι. Η επαφή τους με τον Πρόεδρο του «Ηρόδικου» και μέλος του Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων «Περπατώ» κ. Μιχάλη Ραγκούση, μπορεί να ήταν τυχαία, ωστόσο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για τις δύο πλευρές.

Στο «Ταξίδι του Ήλιου», το οποίο οργανώνεται για δεύτερη φορά, λαμβάνουν μέρος 27 ποδηλάτες διαφόρων ηλικιών από πολλές χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακά ποδήλατα. Όπως αναφέρει ο κ. Papay, το ταξίδι είναι προσαρμοσμένο ώστε να μπορούν να το ακολουθήσουν κι άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ο ίδιος, ο οποίος είναι κι ο μοναδικός συμμετέχων ΑΜΕΑ. Έχει δομηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας με υγειονομικό υλικό που χρησιμοποιούν κι έχουν στείλει οι ίδιοι με ταχυμεταφορικές, πριν από την αναχώρησή τους.

Τα ποδήλατα με τα οποία ταξιδεύουν, κινούνται με ηλιακή ενέργεια που συλλέγεται από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάνελ που στηρίζονται σε ειδικές βάσεις πάνω σε αυτά. Καθένα από τα ποδήλατα είναι μοναδικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη του, ανάλογα με τον τρόπο που θέλει να ποδηλατήσει ο καθένας. «Το δικό μου ζυγίζει 150 κιλά», αναφέρει στον ΠτΘ, επισημαίνοντας ότι με το χειρήλατο του διανύει καθημερινά, μόνος του, 140-150 χιλιόμετρα. Για τον Thomas Papay δεν είναι το πρώτο μεγάλο ταξίδι με το χειρήλατο του, δηλώνει ωστόσο ότι πρόκειται για μια «εκπληκτική εμπειρία» αν και οι δυσκολίες για τον ίδιο είναι πολύ μεγάλες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο» υποστηρίζει χαρακτηριστικά. «Για καθένα από αυτούς που συμμετέχουν, το ταξίδι σημαίνει κάτι διαφορετικό αλλά πάνω από όλα είναι ένα ταξίδι» συνεχίζει. Ο 51χρονος Γάλλος σημειώνει την αυτονομία, που μπορεί να προσδώσει η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ στα αναπηρικά αμαξίδια που λειτουργούν με μπαταρία η οποία φορτίζει με ηλεκτρικό ρεύμα. «Στο ποδήλατο υπάρχει μεγάλη επιφάνεια φωτοβολταϊκών, αυτό συμβαίνει γιατί κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη ενέργεια. Για αστική χρήση απαιτείται μικρότερο πάνελ». Ο ίδιος κατά τη διαδρομή του στην Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πάρκα και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το εγχώριο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας κάτι, που όπως υποστηρίζει, δεν συμβαίνει στη Γαλλία.

Ο Γάλλος αθλητής, δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη και την παραμονή του στην στέγη του «Περπατώ». Χαρακτηρίζει «φανταστικό» το γεγονός ότι υπάρχει ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένος για να καλύπτει ανάγκες των ΑΜΕΑ, στον οποίο μάλιστα μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμη και διερχόμενοι επισκέπτες με αναπηρίες. «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στη Γαλλία» υπογραμμίζει, «τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί η αλληλεγγύη».

Ο Thomas Pollet γνώρισε τον Thomas Papay, στο «ταξίδι του Ήλιου». Είναι 34 ετών και διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο σε περιοχή της Γαλλίας, τον ενδιέφερε πάντα η γνώση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι οι εφαρμογές τους. «Είναι ένα ταξίδι πάνω από όλα» σχολιάζει για τη συμμετοχή του στο SunTrip 2015, υπογραμμίζοντας και την επιδίωξη των συμμετεχόντων να αναδείξουν τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών και την ενεργειακή αυτονομία που παρέχει χωρίς να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον. «Άλλοι τη χρησιμοποιούν για να πάνε πιο γρήγορα άλλοι απλά για να απολαύσουν το ταξίδι τους» αναφέρει. «Με το ποδήλατο, με την ηλιακή ενέργεια μπορούμε να πάμε μακριά κι η συμμετοχή του Thomas δίνει αυτό το μήνυμα» συμπληρώνει.

Ο Πρόεδρος του Ηρόδικου και μέλος του Περπατώ κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στην συνάντησή του με τους Γάλλους ποδηλάτες, κι ειδικά με τον 51χρονο Thomas που αποδέχθηκε και την πρόσκληση να διαμείνει στη στέγη του Συλλόγου, ανέφερε πως οι επαφές αυτές «λειτουργούν σαν βιβλιογραφία». «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η άποψη του, ότι ο «Περπατώ» καλύπτει απόλυτα, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθεια που κάνουμε» ανέλυσε. «Δεν ξέρω αν αυτή η επαφή θα οδηγήσει εμάς στο επόμενο ταξίδι» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόταση που δέχθηκε από τους Γάλλους, για συμμετοχή του στο επόμενο SunTrip, με προορισμό το Μαρόκο. «Ευελπιστούμε να τους έχουμε κοντά μας. Τους ενημερώνουμε κι ευελπιστούμε το επόμενο ταξίδι να είναι σε δική μας δράση στην Ελλάδα».

Πηγή:
http://www.paratiritis-news.gr/details.php?id=172342

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου