Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Οι 20 πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο για ποδήλατο το 2015


Και ο νικητής είναι…η Κοπεγχάγη! Η Πρωτεύουσα της Δανίας κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα «Copenhagenize index 2015 - Bicycle-friendly Cities», η οποία περιλαμβάνει τις 20 πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο για ποδήλατο.

Στην κατάταξη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ακολουθεί το Άμστερνταμ – άλλη μία πόλη - «παράδεισος» του ποδηλάτου - και την τριάδα της κορυφής συμπληρώνει η επίσης ολλανδική πόλη Ουτρέχτη.

Στη φετινή λίστα ελέχθηκαν 122 πόλεις απ' όλο τον κόσμο. Τα βασικά κριτήρια για να μπει μία πόλη στο τοπ 20 των πιο φιλικών πόλεων για ποδήλατο είναι οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους κατοίκους για τις μετακινήσεις τους με πετάλι. Αν υπάρχουν δηλαδή υποδομές όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι. Αν υπάρχει σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Κριτήρια είναι ακόμη η κουλτούρα του ποδηλάτου στην πόλη, η έμφαση που δίνουν οι τοπικές αρχές στον αστικό σχεδιασμό σε υποδομές για το ποδήλατο, οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση των ορίων ταχύτητας (π.χ. ζώνες 30χλμ./ ώρα). Έξτρα πόντοι δίνονται στις πόλεις όπου το ποδήλατο προτιμάται σε μεγάλο ποσοστό ως μέσο μετακίνησης.

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τις 20 πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο για ποδήλατο δεν βρίσκεται καμιά ελληνική πόλη. Βασική αιτία είναι ότι οι Δήμοι και η Πολιτεία στη χώρα μας δεν έχουν προχωρήσει σε κατασκευή υποδομών με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης.

Αντίθετα, άλλες πόλεις στον κόσμο που επένδυσαν στις υποδομές για το ποδήλατο και ενθαρρύνουν τους κατοίκους να κάνουν πετάλι βρίσκονται ψηλά σ’ αυτή τη λίστα.

Ανάμεσά τους είναι μεγαλουπόλεις από τον ευρωπαϊκό νότο και τη Μεσόγειο, όπως η Βαρκελώνη. Από την 17η θέση στη λίστα του 2013, τώρα η Πρωτεύουσα της Καταλωνίας κατετάγη 11η. Στην ισπανική μεγαλούπολη υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και ένα από τα καλύτερα σύστηματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Πολύ καλές επιδόσεις έχει η Γαλλία. Τέσσερις πόλεις βρίσκονται στο τοπ 20. Στη δέκατη θέση βρίσκεται μία ακόμη πόλη από την Ισπανία, η Σεβίλλη όπου τα τελευταία χρόνια η χρήση ποδηλάτου από 0,2% πήγε στο 7%.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις η Λουμπλιάνα (Σλοβενία) που με την πρώτη της συμμετοχή βρέθηκε στην 13η θέση. Φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο αφού η Λουμπλιάνα διαθέτει 133 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Η λίστα με τις 20 πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο υλοποιήθηκε από την εταιρεία συμβούλων «Copenhagenize design Co» που ειδικεύεται στην προώθηση του ποδηλάτου και τον επανασχεδιασμό πόλεων με τη χρήση του ποδηλάτου. Συμβουλεύει πόλεις και κυβερνήσεις πώς να εργαστούν για να κάνουν τις πόλεις πιο φιλικές στο ποδήλατο.

Πηγή:
http://www.tanea.gr/news/world/article/5244666/oi-20-pio-filikes-poleis-ston-kosmo-gia-podhlato-to-2015/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου