Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Πώς αλλάζει την ζωή μας το ηλεκτρικό ποδήλατο


Το Business Planet αυτής της εβδομάδας μας έρχεται από το Σβάινφουρτ της Γερμανίας. Αυτή η μικρή πόλη της Βαυαρίας αποτελεί το ευρωπαϊκό σπίτι του ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Πώς μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από το φαινόμενο του e-bike; Τι είδους καινοτομίες μπορούμε να κάνουμε; Και τι αντίκτυπο θα έχουν στην καθημερινή μας ζωή και την εργασία μας;

Ο Μορένο Φιοραβάντι είναι από την Συνομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ποδηλάτων. Ο ίδιος επισημαίνει: «Φέτος θα κατασκευάσουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ευρώπη. Έχουμε πάνω από 70.000 εργαζομένους σε 600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ένα ποδήλατο βουνού (mountain bike) που κατασκεύασε για πρώτη φορά το 2010 μια οικογενειακή επιχείρηση, είναι πλέον διάσημο σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι αναγνωρίστηκε ως το e-bike της χρονιάς.

«Το 2010 προσλάβαμε 180 ανθρώπους και κατασκευάζαμε 120.000 ποδήλατα τον χρόνο. Σήμερα απασχολούμε 320 άτομα και κατασκευάζουμε 250.000 ποδήλατα τον χρόνο. Δημιουργήσαμε πολλές θέσεις εργασίας εδώ, στην Γερμανία», επισημαίνει η Σουζάνε Πουάλε, ιδιοκτήτρια αυτής της οικογενειακής επιχείρησης Winora Group.

Η καινοτομία είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της εταιρείας, που κατασκευάζει ηλεκτρικά ποδήλατα με έναν εντελώς νέο τρόπο. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι το «spedelec».

Αυτά τα οχήματα είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενα έως και 45 χιλιόμετρα την ώρα. Χρειάζεται άδεια οδήγησης για να τα κυκλοφορήσει κάποιος στον δρόμο.

Η Σουζάνε Πουέλο σχολιάζει: «Ο σκοπός είναι να δημιουργήσεις αυστηρά στάνταρ ώστε πρώτα από όλα να έχουμε τους αναβάτες μας ασφαλείς πάνω στα ποδήλατα και φυσικά για να αποφύγουμε να έρθουν στην ευρωπαϊκή αγορά φτηνές απομιμήσεις».

Ένα ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο των 25km την ώρα, με έναν κινητήρα μεγαλύτερο των 250 Watts, θα πρέπει να φτάσει τα νέα ευρωπαϊκά στάνταρ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων θα μπορούσε να τριπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο γίνεται ολοένα και πιο ασφαλές, αλλά επίσης μακράν το λιγότερο ρυπογόνο μέσο μεταφοράς στις πόλεις.

Ποια είναι τα κλειδιά για την επιτυχία, σύμφωνα με τον Μορένο Φιοραβάντι, αναφορικά με το πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας θα εκμεταλλευθεί την επιτυχία του ηλεκτρικού ποδηλάτου στην Ευρώπη;

«Η καινοτομία. Και η συνεργασία με επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου σε μια ένωση…».


Πηγή:
http://gr.euronews.com/2015/07/11/schweinfurt-european-home-of-electric-bikes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου